Ce inseamna sa fii skipper?

Era o zi senina de vara cand am descoperit dragostea pentru navigatie. Acum cativa ani, impreuna cu sotia si cativa prieteni, am mers in Grecia in vacanta. Dupa doua zile de vizitare intensa a Atenei, am decis impreuna ca ar fi frumos sa facem o escapada pe mare.

Cum stiam ca nu este nevoie sa mergem departe pentru a ne bucura de minunatele comori ale Mediteranei, am mers la unul din porturile de agrement din Attica. Odata ajunsi in marina, am fost abordati, cum se intampla adesea in Grecia, de un capitan ars de soare, fara pipa sau tatuaje, doar prezentabila sa palarie alba cu cozoroc negru ii anunta titulatura.

Foarte amabil si cu zambetul pe buze, ne invita, binenteles - “pentru doar doua minute”- pe barca sa. Acel Oceanis 38, bine intretinut, pe care Capitanul Niccolo ni l-a prezentat, m-a facut sa ma vad deja carmuind pe nemarginirea marii. Am acceptam bucurosi indrumarea capitanului si am ridicat ancora pentru prima data pentru scurta aventura ce avea sa ne schimbe viata.

Din Attica am plecat spre coasta Peloponeza.

Suierul vantului si zgomotul valurilor se scaldau in razele soarelui, iau noi eram invaluiti intr-un parfum imbietor de lemn sarat. Carma si velele se miscau incet in timp ce inaintam lin, pe luciul apei, catre noi orizonturi. Odata ajunsi la bordul ambarcatiunii, cu totii am devenit parte din echipaj. Dintr-o data, in functie de experienta pe care o are fiecare individ, sau in functie de dragostea pe care o are pentru mare, fiecare persoana primeste un anumit rol.

Atunci am inteles ce inseamna siguranta si protectia pe care un capitan o ofera echipajului sau.

Capitanul este echilibrul perfect intre incredere si aroganta, este persoana in mana careia iti lasi viata, iar el, incruntat dar cu zambetul pe buze, trateaza orice problema cu tact, deciziile sale fiind bazate pe experienta prin care si-a acumultat cunostintele.

Un skipper cunoaste marea, vremea si timpul necesar oricarei aventurari. Vantul ii este prieten si dusman, ca intr-un dans perfect, ei se imblanzesc reciproc in fiecare calatorie.

Capitanul este calm si intelegator ca marea, isi respecta echipajul, pentru ca odata indepartati de tarmuri, devenim o companie dispusa sa faca orice pentru a fi in siguranta si a se bucura de nebanuitele emotii pe care orizontul le ofera.

Pe primul meu capitan nu il voi uita niciodata, si sunt sigur, ca si eu am sa fiu pentru compania mea, ceea ce a fost el pentru mine.

Multumesc Capitane!

Daca iti doresti si tu astfel de experiente, ne puteți contacta la numărul de telefon 0728330750 sau prin formularul de contact (click aici).